kareina: (stitched)
kareina ([personal profile] kareina) wrote2013-04-09 03:51 pm

revised version of "3D Geokemisk modellering av Kristinebergsområdet"

One of my collegues has suggested a number of edits to the Swedish Language version of the summary of my research. Anyone who wishes to compare the before and after are welcome to do so here. before and

3D Geokemisk modellering av Kristinebergsområdet


Det föreslagna projektet är en del av ett forskningsprogram som reder ut förhållandet mellan den hydrotermala omvandlingen och den regionala metamorfosen i Kristinebergsområdet, norra Sverige. Forskningsprogrammet är komplext med många olika delmål. Ett av dessa delmål är att skapa en tre-dimensionell (3D) geokemisk modell över Kristinebergsområdet med dess sulfidmineraliseringar och hydrotermalt omvandlade bergarter.

Dagens avancerade datorprogram för modellering gör det möjligt att skapa en tredimensionell karta utav geokemisk data. Detta projekt kommer att använda geokemisk analysdata av prov tagna från borrkärnor från Kristinebergsområdet för att skapa en 3D-modell av berggrunden. Med hjälp av informationen från bergartsproverna kommer projektet att beräkna den sannolika geokemiska sammansättningen av berggrunden mellan de analyserade proverna, dvs. göra en 3D geokemisk modell över Kristinebergsområdet.

Det här projektet fokuserar på Kristinebergsområdet i Skelleftefältet. Området är ett av de viktigaste gruvområdena i Sverige och Europa. Här finns mer än 85 olika mineraliseringar som bildats i Palaeoproterosoisk tid för ca 1,9 miljarder år sedan. Malmfyndigheterna är av typen Volcanogenic Massive Sulphide (VMS) vilket innebär att malmerna har bildas genom cirkulation av varma lösningar i berggrunden (s.k. hydrotermal omvandling). Det finns alltid ett större område av omvandlad berggrund som omger malmen med vilket ett typiskt kännetecken är en omvandlingszon med både specifika och vanliga omvandlingsmineral, t.ex. klorit, sericit, karbonater, kvarts och pyrit. Bildningen av den här typen av mineral i äldre berg kräver ofta att de hydrotermala systemen är öppna och grundämnen tillförs eller avlägsnas från berggrunden under omvandlingsprocesserna.

Trots många undersökningar och en god kännedom om VMS-fyndigheter och dess bildningsprocesser så har väldigt få studier genomförts i tre dimensioner. Framförallt när det gäller att få full förståelse av de omvandlingszoner som omger fyndigheterna. En gemensam orsak för de flesta fyndigheterna världen över är att det inte finns tillräckligt med data för att utveckla en 3D-modell. Därför är det här projektet initierat och resultatet kommer att kunna tillämpas på prospektering efter VMS fyndigheter över hela världen.

I projektet samarbetar Luleå tekniska universitet (LTU) med Boliden Mineral AB som är en nyckelaktör i svensk gruvindustri. Boliden Mineral AB’s gruva i Kristineberg har varit i drift sedan 1940-talet med en årlig produktion av 670 000 ton malm innehållande betydande mängder koppar, zink, bly, guld och silver. Genom denna långvariga gruvdrift med en omfattande prospektering av området så har Boliden byggt upp en gedigen databas av borrkärnor, prover och analysdata. Genomförda borrprogram har medfört att det finns borrkärnor som representerar en stor del av området, både nära och längre från malmkroppen. Förutsättningarna för att generera den data som krävs för att utveckla en geokemisk 3D-modell för området är således goda. Detta är en av anledningarna till att Kristinebergsområdet valdes för projektet.

3D-modellen av området kommer att för första gången göra det möjligt att i 3D se alla de förändringar som skett i den kemiska sammansättningen i det omvandlade området. Den kommer även att ge oss möjligheten att förstå förloppet kring de processer som lett till kemiska förändringar i berggrunden och hur dessa relaterar till malmens lokalisering. Detta kommer ge oss möjligheten att besvara frågor som: Vilka grundämnen har tillförts och var i förhållande till malmen de olika omvandlingarna är lokaliserade? Vilka grundämnen har avlägsnats från berggrunden i omvandlingszonerna och var de finns nu? Hur förhåller sig förändringarna i ett område till förändringarna i ett annat område?

Detta projekt kommer att ge en övergripande helhetsbild av hur man ska öka förståelsen för hela systemet av de geokemiska förändringarna i berggrunden vilket bl.a. bildade Kristinebergs malmfyndighet.

Post a comment in response:

This account has disabled anonymous posting.
If you don't have an account you can create one now.
HTML doesn't work in the subject.
More info about formatting